Nieuws


28-11-2014 8:30

Unipro uit Haaksbergen is toegetreden als partner van Duurzaam Gebouwd, een  kennisplatform over duurzaam bouwen. Unipro hoopt met dit partnerschap nog meer afnemers te kunnen inspireren met duurzame vloertechnieken.

 

Het kennisplatform informeert en inspireert de professional door onafhankelijk nieuws, experts, projectbeschrijvingen, innovatieve producten en inspirerende evenementen. Tegelijkertijd is Duurzaam Gebouwd een complementair en interessant netwerk van personen en bedrijven. De missie van Duurzaam Gebouwd is: door kennis en netwerk delen de verduurzaming van de gebouwde omgeving een grote stap vooruit te helpen

 

Unipro levert met de merken Uzin, Wolff, Pallmann, Arturo en Codex alles voor het leggen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren. Ruim 50 jaar geleden begon Unipro met de productie van lijmen en groeide snel uit tot een internationale organisatie."Innovatieve productiemethoden, een vakkundig technisch advies en meer dan 100 enthousiaste medewerkers leggen dé basis voor perfecte vloeren."

 

Unipro maakt deel uit van de internationaal opererende, beursgenoteerde organisatie Uzin Utz Gruppe uit Duitsland. 

Deel op Social Media

26-11-2014 14:00
Van 14 tot en met 17 januari vindt in Messe Frankfurt het jaarlijks georganiseerde Heimtextil plaats. Deze textielgerichte vakbeurs huisvest deze winter flink wat interessante blikvangers en wil vooral demonstreren dat een beurs veel meer is dan ‘zomaar een verzameling  stands waar standhouders en bezoekers elkaar vinden’. 
 
Heimtextil staat voor een ruim aanbod aan raam- en muurbekleding en wordt aangevuld met onder meer meubelstoffen en vloerbekleding. Uiteraard wordt bij dit alles de nodige aandacht besteed aan de jongste trends. Het gaat immers niet enkel om het presenteren van de nieuwste producten, maar minstens evenzeer ook om het bieden van maximale inspiratie.
 
Voor vaste bezoekers wordt het even wennen. De beurs kiest in 2015 voor een nieuw trendconcept en een nieuwe manier van presenteren. Alles draait om ‘ervaren’. Op de beursvloer is dit te zien in de vorm van een ‘Theme Park’, waar de bezoeker spectaculaire projecten ontdekt met gebruik van alle zintuigen. Hier wordt onder meer opvallend de nadruk gelegd op de hospitality-sector. Voor de gelegenheid verhuisde de trendsluis van het ‘Forum’ overigens naar hal 4, waar veel meer ruimte is om de trends te ontdekken.
 
Bijzonder in diezelfde hal 4.0 is hoezeer de nadruk wordt gelegd op het thema digitaal printen, vlakbij het Heimtextil Theme Park. Hier wordt aanvullend op een uitgebreid ‘Digital Print’ productsegment voor de tweede keer de ‘European Digital Textile Conference by WTIN’ georganiseerd. In hal 4.0 wordt de grootste selectie tot dusver van technologieën voor digitaal geprint huistextiel getoond, waardoor nieuwe verkoopkansen gecreëerd worden voor designgeoriënteerde standhouders en bezoekers.
 
Ook in de andere hallen van Messe Frankfurt vallen er nieuwe trends te ontdekken.  Zo komen er in hal 3.1 allerhande innovaties op het vlak van behangpapier. Het is verder uitkijken naar ‘New & Next’, waar jonge ontwerpers zich voorstellen. Anders aan ‘New & Next’ is dat er dit jaar veel meer dan alleen huistextiel te ontdekken valt en dat alle productgroepen van Heimtextil aan bod komen. Opvallend bij al deze bedrijven is hoezeer ze duurzaamheid benadrukken.
 
Mis in dit opzicht ‘Green Village’ niet,  een nieuw platform dat duurzaamheid extra in de verf zet. Hier vinden er gespecialiseerde lezingen plaats en wordt een ‘Green Tour’ georganiseerd, zodat deelnemers exposanten kunnen ontmoeten die op een duurzame manier werken.

www.heimtextil.messefrankfurt.comDeel op Social Media

26-11-2014 8:30

Interface heeft zich aangesloten bij de Nederlandse Klimaatcoalitie. In Den Haag tekende de producent van modulaire vloerbedekking de overeenkomst waarmee zij zich verbindt aan deze coalitie van meer dan 50 bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Interface, dat dit jaar het 20 jarig bestaan viert van zijn zogenoemde 'Mission Zero', wil op deze manier een bijdrage leveren aan ambitieuze klimaatdoelstellingen en een duurzame en inclusieve economie. Naast Interface hebben ook bedrijven als DSM, Philips en FrieslandCampina zich aangesloten bij de coalitie.

Rob Boogaard, President en CEO Interface EMEA: "Interface heeft vanaf 1994 grote inspanningen gedaan om het gehele productieproces te verduurzamen. Mede door intensieve ketensamenwerkingen zijn er grote stappen gezet in het bereiken van Mission Zero, onze missie om vóór 2020 volledig duurzaam te opereren -met nul-komma-nul negatieve invloed op het milieu – en daardoor een onderneming te zijn die een herstellende bijdrage levert aan milieu en maatschappij. Deze radicale doelstelling heeft ertoe geleid dat wij grote stappen hebben gezet op het terugdringen van CO2-uitstoot, afval en water-, energie- en grondstoffenverbruik. Het is onze rol, om samen met de leden van de coalitie, tegen bedrijven met koudwatervrees te zeggen: kom op, het kan. Je kunt geld verdienen, je aandeelhouders tevreden houden en marktaandeel winnen met duurzaamheid. Wij leveren het bewijs en zijn er van overtuigd dat het zelfs het enige juiste is voor de toekomst van ieder bedrijf."

Bedrijven die zich willen aansluiten bij de Nederlandse Klimaatcoalitie kunnen zich richten tot MVO-Nederland

www.mvonederland.nl

Deel op Social Media

21-11-2014 9:00

Forbo Flooring recyclet sinds kort ook productierestanten uit andere industrieën zoals de hout- en papierindustrie, en vanaf 2015 ook van concurrenten in de vloerenbranche. Zo wordt er in 2014 zo’n 20.000 ton per jaar hergebruikt in Marmoleum en tapijt. Volgend jaar volgt vinyl.

Voor het Marmoleum recyclingprogramma heeft Forbo een speciale installatie gebouwd - geïntegreerd in het Marmoleum productieproces - waarmee containers met snijrestanten gelost, vermalen en direct hergebruikt kunnen worden. Project- en woninginrichters die belangstelling hebben voor het Marmoleum recyclingprogramma kunnen een container bij Forbo bestellen die in samenwerking met de firma Icova gratis wordt gebracht en weer opgehaald.

"Hiermee biedt Forbo ondernemers een kans om op een simpele manier een stap te zetten op het gebied van duurzaam ondernemen en MVO, en te voorkomen dat de snijrestanten bij het grofvuil terecht komen."

Het programma was de afgelopen jaar zeer succesvol met een verdrievoudiging van het verwerkte materiaal.

www.forbo.nl

Deel op Social Media


 

20-11-2014 8:48
“Methermo XL verticaal schuivende ramen bieden maximale beleving voor ontwerpers én bewoners. Het innovatieve raamsysteem vormt in open stand een balustrade. De schuifrichting, de eenvoudige slanke belijning en de grote afmetingen, zorgen voor een uniek gevelbeeld met optimale transparantie en uitzicht.”
 
Aldus Metaglas over het nieuwe verticaal schuivende raam uit de MethermoXL-lijn. Het raam bestaat uit twee glaspanelen, waarvan het bovenste deel naar beneden schuift. Zo ontstaat in een open stand een glazen balustrade. De zeer slanke profielen en eenvoud in de belijning stellen ontwerpers in staat een karakteristiek gevelbeeld te creëren, met maximale transparantie, aldus Metaglas. “Het resultaat voor de bewoners is een optimaal daglicht en beleving.”
 
Omdat het Methermo XL verticaal schuivende raam elektrisch wordt bediend, zijn grote afmetingen tot wel 3.500 millimeter breed mogelijk. Door de slanke aluminium profielen biedt dit systeem veel transparantie voor grote gevelopeningen. 
 
Het verticaal schuivend raam biedt een oplossing voor gevels van zowel nieuwbouw-, renovatie- en transformatieprojecten. Per project worden de schuiframen op maat gemaakt, zodat de ontwerpmogelijkheden groot zijn.

 
 
20-11-2014 8:38
Interface, wereldmarktleider in design en productie van modulaire vloerbedekking won afgelopen woensdag de Enlightenmentz of the Year 2014 in de categorie Social. De prijs is een erkenning voor het Net-Works project waarmee Interface samen met een NGO op de Filippijnen afgedankte visnetten inzamelt om nieuwe grondstoffen te genereren voor tapijttegels en zo een herstellende bijdrage levert aan milieu en maatschappij. 
 
De jury van de Enlightenmentz of the Year 2014 was met name onder de indruk van de manier waarop Interface naar nieuwe grondstoffen zoekt. Een decennium geleden ging de industrie er nog vanuit dat nylon niet recyclebaar was. Nu blijkt die veronderstelling niet juist te zijn en werkt Interface samen met lokale vissersgemeenschappen die afgedankte visnetten inzamelen. Hiermee krijgen Interface en garenfabrikant Aquafil niet alleen de beschikking over een nieuwe grondstof voor hoogwaardig nylon, maar helpt Interface ook structureel de leefomstandigheden van lokale vissers te verbeteren. Deze meervoudige waardencreatie is het resultaat van het inclusieve business model van Interface, dat ook wordt aangehaald door Jan Jonker in zijn boek ‘Nieuwe Business Modellen’. 
 
Rob Boogaard, President en CEO Interface EMEA: “We zijn trots op deze prachtige bekroning voor ons Net-Works project. Net-Works is voor ons een belangrijke stap om in 2020 niet alleen geen enkele negatieve impact meer op het milieu te hebben, maar om juist ook een herstellende bijdrage te leveren op sociaal en ecologisch gebied. De Enlightenmentz of the Year 2014-prijs is een mooie erkenning voor onze Mission Zero-doelstelling waar we al sinds 1994 aan werken. We hopen hiermee ook een inspirerend voorbeeld te zijn voor andere producerende bedrijven.” 
 
Met Net-Works bindt Interface in de armste kustgebieden ter wereld de strijd aan met armoede en het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten. Jaarlijks wordt 640.000 ton visnetten in zee achtergelaten. Door samen te werken met lokale vissers voor het inzamelen van de visnetten draagt Interface bij aan een structurele verbetering van arme gemeenschappen. Sinds de start van het project in 2012 is er bijna 39.000 kilo aan afgedankte visnetten ingezameld. Hiermee hebben circa 4.500 Filipijnse dorpsbewoners een aanvullend inkomen kunnen verdienen dat gelijkstaat aan 84.000 maaltijden. Tegelijkertijd krijgt Interface met dit project de beschikking over een nieuwe grondstoffenstroom van gerecycled garen voor tapijttegels. Dit project vermindert het gebruik van nieuwe, op olie gebaseerde, grondstoffen. Binnen het project werkt Interface samen met de Zoological Society of London (ZSL) en garenleverancier Aquafil.        
 
In deze video wordt Net-Works nog eens uitgelegd: 
 
18-11-2014 9:00

Ikea Amsterdam heeft gekozen voor een Eternal vloer van Forbo Flooring in haar restaurant. De Zweedse meubelgigant besloot eerder het projectvinyl Eternal toe te passen in haar vestigingen in Hengelo, Duiven en Utrecht. In Amsterdam wordt meer dan 1.800 vierkante meter vloer gelegd door Interieur Art uit Mijdrecht.

De Eternal-collectie van Forbo bestaat uit realistische hout- en steendessins en eigentijdse abstracte ontwerpen, in een uitgebreid kleurenpalet met zowel traditionele als moderne kleuren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel op Social Media

16-11-2014 10:00

Vloerfabrikant Interface heeft de eindronde van de MVO Nederland Award bereikt. Samen met Bierbrouwerij Gulpener en de Vegetarische Slager kreeg Interface van het publiek de meeste stemmen in de strijd om de MVO Nederland Award. Maar liefst 4.074 mensen brachten hun stem uit. Op 1 december maakt de jury bekend wie van deze drie bedrijven de prijs verdient.

Van 10 oktober tot 10 november mocht het publiek zijn voorkeur uitspreken voor een van de negen genomineerden voor de MVO Nederland Award. Gulpener, Interface en de Vegetarische Slager kregen daarbij de meeste stemmen. Naast deze top 3 waren ook Alliander, DSM, ECOStyle, Triodos Bank, Unilever en Van Houtum door de jury genomineerd.

Tapijtfabrikant Interface heeft in 1994 de omslag ingezet van een aardolie-intensief bedrijf naar een duurzame onderneming. In 2020 wil Interface het eerste volledig duurzame bedrijf zijn, met nul negatieve invloed op het milieu. Deze missie is 'Mission Zero' gedoopt.

Rob Boogaard, President en CEO Interface EMEA: "We werken in 2014 al 20 jaar aan Mission Zero en laten hierdoor zien dat alleen radicale doelstellingen leiden tot radicale veranderingen. Maar ook dat duurzaamheid en operational excellence hand-in-hand kunnen gaan en elkaar versterken. Interface heeft de afgelopen drie jaar grote stappen gezet in haar Mission Zero, waarbij vanaf dit jaar een CO2-reductie van 90 procent is gerealiseerd. Om dit resultaat te kunnen plaatsen: de Europese Commissie heeft onlangs een doelstelling van 40 procent reductie van broeikasgassen geformuleerd voor 2030. Hiermee hebben we wellicht de schoonste fabriek van Europa gerealiseerd in zijn soort."

Uit de top 3 van de MVO Nederland Award kiest de jury de uiteindelijke winnaar van de MVO Nederland Award. Op 1 december maakt zij tijdens een diner met alle genomineerden de winnaar bekend. Deze ontvangt een kunstwerk van de Utrechtse beeldend kunstenaar Frans Boon, volledig gemaakt van gebruikte materialen. Een dag later, op 2 december, is de kersverse winnaar samen met juryvoorzitter Jan Peter Balkenende te gast in de live uitzending van RTL Late Night op RTL4. 

De MVO Nederland Award is in het leven geroepen vanwege het tienjarig bestaan van MVO Nederland in 2014. De MVO Nederland Award is een onderscheiding voor het bedrijf dat in de afgelopen 10 jaar het meest toonaangevend is geweest op het gebied van MVO. Een jury van negen duurzaamheidsexperts bepaalt samen met het publiek wie de prijs wint.

www.interfaceflor.nl

Deel op Social Media

13-11-2014 6:00

Met de nieuwe 500-serie heeft designvloerenfabrikant TFD nu ook vloerdelen met een extra lang formaat in het assortiment. In plaats van het standaard formaat plank van 1,21 meter hebben de nieuwe vloerdelen een lengte van 1,50 meter in diverse embossings.

“Het nieuwe formaat vloerdeel draagt vooral bij aan de esthetiek van een vloer. De extra lange planken zorgen met een prachtig lijnenspel en doorlopende noesten voor een visueel ruimtelijk effect", aldus TFD, dat één van de weinige vloerenfabrikanten in Nederland is die dit afwijkende formaat in het assortiment heeft.De nieuwe serie is verkrijgbaar in een lijmversie, maar zal in de toekomst ook magnetisch te leggen zijn. De 500-serie bestaat uit vier designs met deep embossing en zeven designs register embossing. De vloerdelen zijn 3 millimeter dik en hebben een toplaag van 0,7 millimeter. De series zijn verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen, van actuele grijstinten tot warme bruintinten.
"Net als de andere producten van TFD zijn ze van onderscheidende kwaliteit en uitstraling. Ook naar het leggen van extra lange planken is goed gekeken. Hierbij is rekening gehouden met welke maximale lengte wenselijk is voor de stoffeerders. Het nieuwe assortiment behoort tot de top in de markt", meldt TFD.

Deel op Social Media

13-11-2014 6:00

Desso heeft een nieuwe materiaalstroom ontwikkeld voor de productie van zijn tapijttegels. Dit is het resultaat van een samenwerking met een Nederlandse groep drinkwaterbedrijven. Desso is de eerste tapijtfabrikant ter wereld die gebruik maakt van geupcycled calciumcarbonaat (kalk) voor de productie van hun tapijttegels. Het bedrijf verwacht  jaarlijks 20 miljoen kilo kalk af te gaan nemen en heeft onlangs al de nieuwe Transitions collectie met het positief gedefinieerde gerecyclede materiaal gelanceerd.Nieuwste tapijtcollectie Desso ‘Transition’ met de tapijtrug waarin de gerecyclede kalk van de drinkwaterbedrijven is verwerkt.

In samenwerking met Reststoffenunie, een vereniging van drinkwaterbedrijven, heeft Desso een manier gevonden voor het upcyclen van kalk afkomstig van de drinkwaterbedrijven Brabant Water en WML (Water Maatschappij Limburg). De kalk is positief gedefinieerd in overeenstemming met de cradle-to-cradle criteria en wordt nu  ingezet voor de productie van Desso tapijttegels met EcoBase. Dit is een tapijtrug die een cradle-to-cradle Silver-certificaat heeft behaald en die 100 procent recyclebaar is in het eigen productieproces van Desso.

“Deze nieuwe ontwikkeling is een volgende stap in het realiseren van onze ambitie om een volwaardig cradle-to-cradle bedrijf te worden dat producten ontwikkelt die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van creativiteit en functionaliteit en bovendien ook goed zijn voor  de gezondheid en het welzijn van mensen”, aldus de CEO van Desso, Alexander Collot d’Escury.

CEO van Brabant Water Guïljo van Nuland, zegt hierover: “Het idee om onze reststoffen te hergebruiken als materiaalstroom voor de verwerking bij Desso sluit perfect aan bij onze status als het eerste klimaatneutrale drinkwaterbedrijf in Europa. We zijn er trots op zijn dat we met onze calciumkorrels zo'n positieve bijdrage kunnen leveren aan de cradle-to-cradle tapijttegels van Desso.” 
En CEO van WML, Ria Doedel, stelt: “Meer dan 99 procet van onze reststoffen, met name ijzer en calcium, wordt nu gerecycleerd. De innovaties op dit gebied nemen toe en kunnen soms zeer verrassend zijn. Onze samenwerking met Desso is hier een goed voorbeeld van.”Tapijtrug met daarin verwerkt de gerecyclede kalk van de drinkwaterbedrijven.

Als cradle-to-cradle bedrijf maakt Desso zich sterk voor de ontwikkeling van producten die geschikt zijn voor inname en recycling in een niet-giftige gesloten kringloop, het fundament voor een regeneratieve circulaire economie. Met behulp van een strenge beoordelingsprocedure wil Desso kunnen waarborgen dat de producten van het bedrijf vervaardigd zijn uit gezonde materialen, goed voor de gezondheid van mensen én onze planeet. De visie van het bedrijf is milieuvriendelijke producten te ontwikkelen die bijdragen aan gezondheid en welzijn in een door de mens gemaakte omgeving. Deze visie en het streven naar gezonde materialen past Desso toe op producten die in gebruik zijn, maar ook wanneer ze worden gerecycleerd.

“In de filosofie van cradle-to-cradle worden consistente en positief gedefinieerde materiaalstromen gezien als de voedingsbodem voor technologische en biologische vakgebieden”, aldus Ludwig Cammaert, hoofd R&D bij Desso. “Onze eerste taak was het ontwerpen van tapijttegels op basis van Desso EcoBase, zodat deze uit elkaar genomen kunnen worden wanneer ze weer in de post-consumer fase komen.”

In de volgende fase gingen we op zoek naar nieuwe circulaire innovaties, voegt Cammaert toe. “We zijn steeds op zoek naar manieren om continue stromen in de afvalverwerking aan te wenden als voedingsbodem voor de productie van onze tapijttegels. In dit geval", zegt hij, "kwamen R&D Desso en onze partners op een manier om gebruik te maken van materiaalstromen in de drinkwaterindustrie, een compleet andere sector. Bij de verwerking van drinkwater blijft veel calciumcarbonaat achter nadat het grondwater is onthard, een noodzakelijke stap voor het maken van geschikt drinkwater. Bovendien verlengt zacht water de levensduur van huishoudelijke apparaten, omdat het kalkaanslag vermindert en daarom voor minder onderhoud zorgt."

“Het was niet altijd even gemakkelijk, maar dankzij de ambitie en inzet van alle partijen zijn we er toch uitgekomen”, voegt Cammaert toe. “En met de hulp van Sibelco, een ultramoderne mondiale leverancier van industriële mineralen, kon de omvang en verspreiding van de deeltjes calciumcarbonaat op maat worden aangepast aan de wensen van Desso, waardoor dit met recht een innovatie in de waardeketen kan worden genoemd.”

In de verwerking wordt gebruik gemaakt van een materiaalstroom die anders waarschijnlijk in minder waardevolle afzetgebieden terecht zou zijn gekomen. Dankzij de lokale verwerving en verwerking van het materiaal, kunnen Desso en partners instaan voor een positieve impact op het milieu en perfect aantonen hoe circulair denken in de praktijk gebracht kan worden met behulp van de principes van Cradle to Cradle.

Uit recent onderzoek blijkt dat de circulaire economie wereldwijd in totaal een biljoen dollars aan kostenbesparing zou kunnen opleveren met een slimmer gebruik van materiaalstromen.
Desso maakt deel uit van een samenwerkingsverband, de Circular Economy 100, dat wordt georganiseerd vanuit de Ellen MacArthur Foundation. Desso CEO Alexander Collot d’Escury is lid van de stuurgroep van Project MainStream, een project op het vlak van circulaire economie dat zich over meerdere industrieën.

www.desso.com


Deel op Social Media

06-11-2014 11:56

In aanwezigheid van prominenten uit de economische, de politieke en de academische wereld en van de pers, heeft Koning Filip, de Koning der Belgen, op 5 november het AGC Technovation Centre van AGC Glass Europe ingehuldigd.In dit gloednieuwe onderzoekscentrum in Gosselies (Charleroi, België) werken zowat 250 onderzoekers, technici en ingenieurs aan de verbetering van de processen en de ontwikkeling van nieuwe glasproducten voor de bouw- en voor de autosector.Het AGC Technovation Centre is het wereldwijde competentie- en deskundigheidscentrum in vlakglas van de AGC groep. Het gebouw, waarin de ruimtes (kantoren, laboratoria en semi-industriële modeluitrustingen) ontworpen zijn om de communicatie binnen en tussen de teams ter plaatse te bevorderen, biedt een geavanceerde infrastructuur voor onderzoek. Het ligt niet alleen in de buurt van de productie-units van de groep, maar ook in het hart van een technologiepark (Aéropôle van Gosselies), te midden van industriële sites, laboratoria en universiteiten. Dat trekt internationale onderzoekers aan en werkt onderlinge banden in de hand, met het oog op open innovatie.Het gebouw zelf is tevens een uitstalraam van de technologische innovaties in glas van AGC. “Dit nieuwe onderzoekscentrum zal leiden tot innovatieve glasoplossingen voor onze klanten die tegelijk en sneller kunnen ontwikkeld worden. Ons onderzoekswerk zal zo meer aandacht en uitstraling krijgen”, aldus Jean-François Heris, President en CEO van AGC Glass Europe.In het AGC Technovation Centre werd ongeveer 30 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan het Waalse Gewest 8,9 miljoen euro financierde. Het ontwerp is van bureau Assar Architects.

Deel op Social Media

05-11-2014 8:00

Interface heeft in Europa onderzoek laten doen naar de effecten van natuur op de werkplek. Hieruit blijkt dat werkplekken zonder natuur een significante nadelige invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van kantoormedewerkers. "Het ontbreken van natuurlijke elementen verhoogt de werkstress en vermindert de productiviteit."

Onder leiding van de Engelse professor Sir Cary Cooper is onderzoek gedaan naar de invloed van de fysieke kantooromgeving op het welzijn van werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.600 kantoormedewerkers uit Europa (Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Verenigd Koningrijk en Zweden) en Dubai, waardoor er per land een betrouwbaar beeld is verkregen van de kantooromgevingen en de invloed van natuurlijke elementen.

De resultaten zijn gebundeld in het Human Spaces Report. "Uit het onderzoek blijkt dat ondanks dat een groot deel van het leven zich in stedelijke omgevingen afspeelt, mensen van nature een sterke affiniteit hebben met de natuur of met elementen daaruit", meldt Interface. "Voor organisaties die de productiviteit van hun medewerkers willen verhogen, is investeren in op natuur geïnspireerd design een must."

Kantooromgevingen met daarin natuurlijke elementen, zoals planten en daglicht, vergroten volgens de vloerbedekkingfabrikant het welzijn van werknemers met 13 procent en verhogen de productiviteit met 8 procent."Als het gaat om de ideale werkplek, noemt 42 procent van de respondenten daglicht als favoriet kenmerk." Toch heeft 42 procent van de respondenten geen natuurlijk daglicht en heeft 7 procent zelfs geen raam op de werkplek. (In Nederland is dit 4 procent).

Bijna de helft van de respondenten (40 procent, in Nederland: 41 procent) heeft aangegeven zich meer productief te voelen in een eigen kantoorruimte, terwijl 31 procent denkt in een kantoortuin het meest productief te zijn. In Nederland voelt slechts 17 procent van werknemers zich het productiefst in een open kantoortuin.

"In hun favoriete werkomgeving willen Nederlandse werknemers de volgende vijf natuurlijke elementen: daglicht, rust, echte planten, heldere kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen."
Nederlandse werknemers brengen gemiddeld 33 uur per week door op kantoor. Dit is nagenoeg in lijn met het Europese gemiddelde van 34 uur per week.

"De werkomgeving heeft een grote invloed op het welzijn en de prestaties van medewerkers, maar wordt nog vaak gezien als een ‘hygiënefactor’. Het Human Spaces Report laat duidelijk het verband zien tussen de invloed van de werkomgeving en productiviteit. Het is geen toeval dat steeds meer werkgevers nu kiezen voor werkomgeving die werknemers inspireren en creativiteit stimuleren. Biofilisch ontwerp, ontwerpen geïnspireerd op de natuur, zijn daar een belangrijk onderdeel van", zegt professor Sir Cary Cooper.

"Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen. Als het gaat om het ontwerpen van werkplekken die dit stimuleren, is het van belang om de kenmerken van de natuur op kantoor na te bootsen, zoals kleur en textuur. Het verbeteren van het welzijn, productiviteit en creativiteit van werknemers is essentieel voor het succes van de hele organisatie", zegt Geanne van Arkel, hoofd duurzame ontwikkeling bij Interface.  

www.interfaceflor.nl

Deel op Social Media


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >