Nieuws


17-12-2014 9:16

Vloerenfabrikant Unipro is genomineerd voor 'De Groene Twinkeling', de prijs voor de groenste ondernemer van Overijssel. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel overhandigen de groene wisselbokaal aan een bedrijf dat zich op een onderscheidende manier inzet voor biodiversiteit.

Op donderdag 15 januari 2015 wordt de prijs voor de vierde keer op rij uitgereikt. Behalve UNipro dingen ook Decohof kwekerij Overgoor & Herco Veldhuis Boomkwekerij en biologische boerderijf Erf 1 mee naar de prijzen.

Unipro is onder meer genomineerd omdat het bedrijf op unieke wijze het landschap laten overgaan in het bedrijventerrein. Bovendien is er waardering voor het delen van de visie en kennis, daardoor heeft het bedrijf een duidelijke voorbeeldfunctie.

Unipro levert met de merken Uzin, Pallmann, Wolff, Arturo en Codex alles voor het leggen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren. Ruim 50 jaar geleden begon Unipro met de productie van lijmen en groeide snel uit tot een internationale organisatie. Innovatieve productiemethoden, een vakkundig technisch advies en meer dan 100 enthousiaste medewerkers leggen de basis voor 'perfecte vloeren'.

www.unipro.nl

Deel op Social Media

16-12-2014 10:00

Marktleider MOSO International heeft haar volledige bamboe productassortiment laten certificeren op de gebieden kwaliteit, milieu en gezondheid. Mede door deze certificeringen behalen de bamboeproducten van MOSO een nog hogere score in BREEAM NL en LEED, de leidende duurzaam-bouwen certificeringssystemen wereldwijd.

Arjan van de Vegte, R&D manager bij MOSO: “MOSO heeft de afgelopen jaren grote investeringen gedaan om in samenwerking met gerenommeerde testinstituten aan te tonen dat er geen beperkingen meer zijn om industrieel verwerkt bamboe grootschalig in te zetten in de bouw als volwaardig, en zelfs veel duurzamer, alternatief voor tropisch hardhout. Zo heeft bamboe op milieugebied al een voorsprong door de enorm snelle groei en de jaarlijkse constante oogst, waardoor van ontbossing geen sprake is. Maar MOSO is een stap verder gegaan door haar producten ook beschikbaar te maken met FSC certificering, de meeste strenge bosbouw certificering wereldwijd. Daarnaast heeft MOSO de ecologische en CO2 voetafdruk van haar producten laten testen door de TU Delft, volgens de internationale LCA methodiek. Hieruit blijkt dat de massieve bamboeproducten CO2 neutraal zijn over de gehele levenscyclus. Als gevolg van de certificeringen is het mogelijk extra credits te halen bij toepassing van MOSO bamboe producten voor de belangrijkste duurzaam bouwen ecolabels wereldwijd: BREEAM en LEED.”

Naast duurzaamheid worden de kwaliteit en gezondheid van producten steeds belangrijker en wordt dit in verschillende Europese landen ook aan strenge richtlijnen onderworpen. Zo is in Frankrijk en Duitsland de uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOC’s) bij interieurbouw al aan strenge eisen gebonden. Ook in België is het gebruik van VOC’s op 1 januari 2015 streng gereguleerd. Van de Vegte: “Uitgebreide VOC-testen van het Bremer Umweltinsitut tonen aan dat alle MOSO bamboevloeren gemakkelijk voldoen aan alle Europese criteria en zelfs zijn geclassificeerd als A en A+ volgens de strenge Franse normen. Dat is de hoogst mogelijke score.”

Eén van de belangrijkste recente ontwikkelingen op het gebied van certificeringen is de ontwikkeling van een aparte EU-norm voor de CE-markering (Conformité Européenne) van bamboevloeren. Samen met het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) heeft MOSO het voortouw genomen om een eigen gestandaardiseerde norm voor bamboevloeren te ontwikkelen, die aan strenge kwaliteits-, veiligheids-, en gezondheidseisen voldoet. Van de Vegte: “De verwachting is dat deze nieuwe norm in de zomer van 2015 officieel zal worden gepubliceerd door de Europese Commissie. Nu alle benodigde certificeringen op orde zijn, staat niks een groene bamboo-based-revolutie meer in de weg.”

MOSO International B.V. is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van innovatieve en milieuvriendelijke, uit bamboe vervaardigde, producten voor interieur en exterieur toepassingen. MOSO is een mondiale speler die al zeventien jaar actief is vanuit het hoofdkantoor in Zwaag en vestigingen in China (Hangzhou), Spanje (Barcelona) en Italië (Milaan). Met haar ruime ervaring en focus op innovatie kan MOSO aan de hoogste klanteisen voldoen en is inmiddels uitgegroeid tot Europees marktleider en het A-merk in hoogwaardige industriële bamboe producten.

 

 

Deel op Social Media

15-12-2014 8:52

Vloerenfabrikant Desso heeft een contract getekend met ProRail Facilitaire Zaken voor de duurzame inrichting van de nieuwbouw van de Verkeersleidingspost Utrecht. Het contract is een van de eerste in ons land dat is gesloten op basis van de ‘Green Deal Circulair Inkopen’ en dus het circulaire gedachtegoed.

Dit initiatief is erop gericht om producten, materialen en grondstoffen te hergebruiken of te recyclen en hiermee de levenscyclus optimaal te benutten en waar mogelijk te verlengen. De nieuwe Verkeersleidingspost van ProRail wordt naar verwachting in het voorjaar van 2015 geopend. Desso en ProRail hopen met de nieuwe manier van inkopen de markt voor circulaire producten aan te zwengelen.

De sleutel voor het aanjagen van de circulaire economie ligt volgens Desso bij inkopers. Zij stimuleren en creëren de vraag naar circulair geproduceerde goederen. Teneinde dit te stimuleren is in november 2013 de ‘Green Deal Circulair Inkopen’ geïnitieerd. Het is een initiatief van MVO Nederland, NEVI, Duurzame Leverancier. PIANOo en de Coöperatie Circle Economy.

“De ondertekening van de gebruiksovereenkomst met Desso en dus het eerste circulaire contract van ProRail is voor ons een belangrijke mijlpaal. Hiermee draagt ProRail bij aan het vertalen van de filosofie van de circulaire economie naar de praktijk, wat goed aansluit bij onze duurzaamheidsdoelstellingen. Als deelnemer aan de Green Deal Circulair Inkopen delen wij ook de opgedane kennis met anderen opdat de circulaire economie een impuls krijgt en dit gemeengoed zal worden”. Quote Geerke Versteeg, Projectleider facilitaire inrichting NVLU ProRail Facilitaire Zaken.

“We zijn verheugd steeds meer interesse te zien in het circulaire-economiemodel als een nieuwe, positieve stap vooruit voor bedrijven en de maatschappij. Bij Desso hebben we al zes jaar een uitgebreid programma om ons bedrijfsmodel op deze manier te veranderen. Het is direct gerelateerd aan onze kernvisie om producten te leveren die de gezondheid en het welzijn van mensen verbeteren en ook een positieve impact op het milieu hebben”, aldus CEO van Desso, Alexander Collot d’Escury.

Als Cradle to Cradle-bedrijf maakt Desso zich sterk voor de ontwikkeling van producten die geschikt zijn voor inname en recycling in een niet-giftige gesloten kringloop, het fundament voor een regeneratieve circulaire economie. Met behulp van een strenge beoordelingsprocedure wil Desso kunnen waarborgen dat de producten van het bedrijf vervaardigd zijn uit gezonde materialen. De visie van het bedrijf is milieuvriendelijke producten te ontwikkelen die bijdragen aan gezondheid en welzijn in een door de mens gemaakte omgeving.

www.desso.com

Deel op Social Media

11-12-2014 9:34
De nieuwe Alfredo Häberli collectie voor Kvadrat bestaat uit drie levendige en toch verfijnde gebreide meubelstoffen: Nebula, Nadir en Galaxy.
 
“Ofschoon ze alle vier worden vervaardigd aan de hand van verschillende breitechnieken – waardoor elk ontwerp een geheel eigen uitstraling heeft – zijn ze allemaal intrigerend van aard”, aldus Kvadrat. “Hierdoor wordt de nieuwsgierigheid van de toeschouwer sterk aangesproken.”
 
Dankzij hun gebreide constructie hebben Nebula, Nadir en Galaxy veel rek, waardoor ze geschikt zijn voor meubels met een organische vormgeving. De kleurenschema’s van Nebula, Nadir en Galaxy combineren contrasterende en kleur-op-kleur tinten, die variëren van helder tot aardetinten. “Ofschoon hun respectievelijke kleurenschema’s van elkaar verschillen, vormen de kleuren van een of meerdere garens toch een band. Zodoende kunnen Nebula, Nadir en Galaxy uitstekend naast elkaar worden gebruikt”, meldt Kvadrat.
 

 
Alfredo Häberli: “Alle ontwerpen zijn zeer verschillend, maar toch met elkaar verbonden door hun specifieke kleurschakering.
Ik heb ontzettend veel plezier beleefd aan het kleurontwerp van deze collectie!’
 
Kvadrat geeft in een persbericht de volgende beschrijving van de stoffen: de drie-dimensionele Nebula stof is gebaseerd op een Japans bloemenschilderij dat in het breipatroon is omgezet in een gepixeleerd raster en een patroon van abstracte vormen uit de natuur vertoont. De patroonlijnen worden in een contrasterende of kleur-op-kleur tint van de basiskleur weergegeven, en springen op opvallende wijze uit de stof wanneer deze van dichtbij wordt gezien. Vreemd genoeg kan het lijken of de stof holt of bolt, al naar gelang het kleurenschema. Bij het vervaardigen van Nebula worden dikke polyester draden tussen de voor- en achterlaag gevoegd. Deze lagen bestaan uit een mengsel van polyester en wol voor extra comfort. Nebula is geschikt voor zachte zitmeubels. De stof is met name goed te gebruiken voor grote oppervlakken en ligbanken.
 
Nadir is een dikke stof die tot aanraken uitnodigt, vervaardigd met dikke polyester garens tussen de voor- en achterlagen. Het ontwerp is gebaseerd op onderling verbonden en overlappende ringen van verschillende afmetingen waardoor een onregelmatig, richtingloos patroon ontstaat. Ofschoon Nadir een gebreide stof is, lijkt het patroon erop gestikt of gedrukt, al naar gelang het specifieke kleurstellingen. De voorste laag van Nadir bestaat uit een effen, brandwerend polyester voor betere brandbestendigheid. De stof is daardoor geschikt voor een groot aantal projectdoeleinden en is met name goed te gebruiken in projecten voor zachte zitplaatsen.
 

 
Galaxy vertoont een onregelmatig maar fijn patroon van kleine stipjes, die contrasteren met een effen lichte of donkere achtergrond. Deze stipjes doen denken aan sterrenklusters waaruit het sterrenstelsel bestaat. De kleuren van Galaxy omvatten neon, sprekende kleuren en natuurlijke tinten. In sommige kleurenschema’s is er een sterk contrast tussen de ’sterren’ en de achtergrond; in andere is het contrast subtieler. Alfredo Häberli: “De verschillende kleurencombinaties geven de stof een heel andere uitstraling.” Galaxy is vervaardigd uit brandwerend polyester en combineert brandwerendheid met slijtvastheid. De stof is daardoor ideaal voor projecttoepassingen, met name in kantooromgevingen.
 
De gevarieerde portefeuile van de Argentijns-Zwitserse ontwerper Alfredo Häberli omvat industrieel vervaardigde alledaagse voorwerpen, bouwkundige projecten en technisch geraffineerde meubels. Zijn ontwerpen vallen op vanwege hun eenvoud en het innovatieve, intuïtieve gebruik van kleur. Alfredo Häberli is gastdocent aan verschillende scholen voor design en architectuur in de Verenigde Staten en Europa en heeft samengewerkt met een groot aantal vooraanstaande designbedrijven. Enkele hiervan zijn Vitra, Moroso, Camper, Luceplan, Thonet en Zanotta. Zijn werk wordt uitgebreid tentoongesteld.
 
11-12-2014 9:09
De Faces collectie van creative director Isa Glink is een productfamilie vol kleurrijke en uitgesproken karakters. 
 
De ontwerpen van de 27 gordijnstoffen en vier karpetten uit de nieuwe collectie kenmerken zich door heldere, krachtige uitdrukkingen. Dit zorgt voor een eigen, sterke identiteit. “Gordijnen en karpetten zijn belangrijk voor de sfeer in een interieur. Ze zorgen voor levendigheid en charisma, en maken de ruimtes daardoor even persoonlijk als de mensen die er gebruik van maken”, aldus Glink.
 
De gordijnstoffen en karpetten uit de Faces collectie behoren tot één familie, maar hebben verschillende karakters. Sommige zijn effen en natuurlijk, en andere hebben krachtige prints of heldere franjes. Weer andere zijn sculpturaal en papierachtig, of translucent en luchtig. “Ondanks hun individuele karakter hebben de gordijnen en karpetten uit de Faces collectie een aantal overeenkomsten. Zo staat het verkennen van structuren centraal, en de kleuren vormen in het oog springende combinaties. Zo vullen de producten elkaar mooi aan en zijn ze perfect te combineren.”
 
Glink vervolgt: “Door moderne en traditionele nomadische technieken met elkaar te combineren, is het gelukt om de grenzen van carpetdesign op te rekken. De karpetten uit de Faces collectie hebben een krachtige grafische uitstraling, waarbij tactiele en vindingrijke oppervlakken samen gaan met intrigerende contrasten tussen kleur, garen, materiaal en afmeting. De karpetten uit de collectie – Bond, Twist, Tassel en Flux – interpreteren melanges steeds op een andere manier. Zo ontstaan er subtiele schakeringen en frisse accenten in de kleuren, die aan iedere ruimte een totaal andere beleving zullen geven. Alle karpetten zijn handgeweven en daardoor uniek.”
Elk karpet is samengesteld uit zuivere Nieuw-Zeelandse scheerwol en katoen en Tencel en verkrijgbaar in verschillende kleuren die tot hun recht komen in moderne, maar ook in klassieke interieurs. De karpetten zijn ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse ontwerpster Dienke Dekker.
 
Kinnasand, opgericht in het Zuid-Zweedse Kinna, maakt Scandinavische ontwerpen voor moderne interieurs. De onderneming heeft al meer dan 200 jaar ervaring in het produceren van hoogwaardige stoffen en karpetten. De collecties, ontworpen door creative director Isa Glink, zijn herhaaldelijk bekroond met nationale en internationale designprijzen, zoals de German Design Award, de Interior Innovation Award, de ICFF Editors Award, de Designpreis der Bundesrepublik Deutschland en de Red Dot Award.
 
10-12-2014 9:16

Sinds kort is Swan Products een exclusieve samenwerking aangegaan met ZilenZio. Dit Zweedse bedrijf ontwikkelt en levert kwalitatief hoogwaardige geluidsabsorptie middels goed doordachte en ontworpen oplossingen.

"De producten van ZilenZio zijn het resultaat van een schat aan ervaring in akoestisch ontwerp, analyses van kantoor- en openbare ruimten en tests uitgevoerd volgens de internationale normen", aldus een woordvoerder van Swan Products.

"ZilenZio biedt vele akoestische oplossingen en wij lichten er nu al graag eentje uit. Screen Light is een zeer elegant volledig gestoffeerd scherm en kent twee varianten:Floor Screen Light en Desk Screen Light. De schermen zijn 30 millimeter dik, gemaakt van 12 millimeter mdf met aan beide zijden 9 millimeter polyurethaan geluidsabsorberend schuim."

www.swan-products.nl

Deel op Social Media

05-12-2014 8:30

Over enige tijd houdt Ecophon weer een Building Study. Op 29 januari aanstaande zal de bijeenkomst plaatsvinden in het nieuwe bedrijfspand van Unipro in Haaksbergen. "U kunt het gebouw bekijken en betrokkenen bij het project geven hun visie op duurzaamheid vanuit menselijk perspectief."

Alles onder één dak, duurzaam en transparant. Dat waren de uitgangspunten voor de nieuwbouwplannen van Unipro. Deze zijn door de architect vertaald in een uniek gebouw met een houten hoofddraagconstructie. Alle ruimtes zijn transparant en de productieafdelingen zijn van binnen en van buitenuit goed zichtbaar. Er is veel daglicht in het gebouw, een goede akoestiek en het allerbelangrijkste, mensen voelen zich er prettig. Bij deze Building Study komt het thema duurzaamheid vanuit alle aspecten uitgebreid aanbod: people, planet, profit.

www.ecophon.nl

Deel op Social Media

03-12-2014 15:45
Interface Nederland, eerder dit jaar genomineerd voor de prestigieuze Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, heeft 1 december in Lyon de prestigieuze European Business Award for the Environment 2014-2015 gewonnen in de categorie International Business Cooperation. 
 
Dit werd bekend gemaakt door de Europees Commissaris voor Milieu, Maritieme zaken en Visserij, Karmenu Vella, bij een ceremonie tijdens de zeventiende editie van het Europees Forum voor eco-innovatie in Lyon, Frankrijk. Interface wordt geroemd om de duurzame en innovatieve manier van werken. Met betrekking tot dit project werkt Interface samen met de Zoological Society of London (ZSL). Naast Interface behoorde ook de Nederlandse bedrijven Perfotec en OCI Nitrogen tot de zeventien finalisten voor de European Business Awards for the Environment. 
 
Karmenu Vella, Europees Commissaris voor Milieu, Maritieme zaken en de commissaris voor Visserij: "Ter versterking van de Europese economie, moeten bedrijven ernaar streven eco-innovatie in het hart van hun business model te zetten en de vijf winnaars van EBAE zijn daar uitstekende voorbeelden van. Deze bedrijven, zowel grote als kleine, bewijzen dat het milieu en de zakelijke prestaties hand in hand kunnen gaan. "
 
Deze International Business Cooperation Award gaat naar een bedrijf dat zich actief inzet voor het delen van kennis en technologie in internationale sector overschrijdende partnerschappen, die bijdragen tot duurzame groei in ontwikkelingslanden. Dit jaar is de winnaar Interface Nederland voor het project Net-Works. De jury selecteerde dit project vanwege het ambitieuze doel om het groeiende mondiale milieuprobleem van afgedankte visnetten aan te pakken, terwijl er tegelijkertijd sociaal-economische voordelen worden verstrekt aan de armste kustgemeenschappen in de wereld. Met elke 2 kilo van de verzamelde netten voor hergebruik, koopt men 1 kilo rijst, hetgeen twee maaltijden is voor een gezin van vijf à zes  personen.
 
Interface Nederland werd geselecteerd uit een shortlist van zestien kandidaten uit tien Europese landen. De jury bestond uit 24 deskundigen uit de Europese en nationale overheden, de academische wereld, het bedrijfsleven en de groene technologiesector en werd voorgezeten door professor Marco Frey. De zestien finalisten werden geselecteerd uit 152 inzendingen, uit 22 Europese lidstaten en kandidaat-lidstaten.
 
De European Business Awards voor het milieu herkennen en bevorderen pioniers op het gebied van groene innovatie. De Awards voor het milieu werden vastgesteld door de Europese Commissie Directoraat-generaal Milieu in 1987. Ze worden elke 2 jaar uitgereikt en hebben tot doel het erkennen en belonen van Europese bedrijven die succesvol innovatie, economische haalbaarheid en zorg voor het milieu hebben samengebracht. De uitreiking bestaat uit vijf awards die bedrijven belonen voor management, producten, processen, internationale samenwerking tussen ondernemingen en activiteiten op het gebied van biodiversiteit die bijdragen aan de economische en sociale ontwikkeling, zonder afbreuk te doen aan het milieu.
 
Meer informatie over de winnaars, de runners-up, de selectieprocedure en het verleden van de EBAE-wedstrijden is te vinden op http://ec.europa.eu/environment/awards/

Van links naar rechts: Laure Rondeau (Sustainability Manager Interface Nederland), Karmenu Vella (Europees Commissaris) en Jean Marc Guibaud (Sales Manager Interface Nederland). (Foto: Europese Commissie).
03-12-2014 15:45

De onderneming Derako International is door de Nominatiecommissie van de Nationale Business Succes Award uitgeroepen tot branchewinnaar in de houten wand-, plafond- en gevelsystemenbranche.

Derako International is producent en leverancier van massief houten systemen, en is continu actief met het vergroten van de toepassingsmogelijkheden van duurzame materialen in de bouw. "Door innovatie en jarenlange ervaring, zowel nationaal als internationaal, biedt Derako praktisch toepasbare, maar vooral mooie oplossingen voor de bekleding van plafonds, wanden en gevels." Door het onderscheidend vermogen en innovatie nomineert De Nominatiecommissie Derako International voor de Nationale Business Succes Award 2014.

Derako heeft ruim 30 jaar ervaring met de verwerking en toepassing van massief hout en is daardoor een echte specialist op dat gebied. "Derako is een kwaliteitsmerk in massief houten wanden en plafonds en biedt eersteklas producten voor elk budget, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Het is een innovatief bedrijf wat zich voortdurend richt op verbetering en vernieuwing en wat een breed scala aan specialistische producten biedt, in allerlei houtsoorten. Er wordt veel tijd en aandacht besteed naar het zoeken van nieuwe mogelijkheden en het constant verbeteren en optimaliseren van de bestaande producten."

Bij Derako wordt uitsluitend projectmatig gewerkt waarbij het ontwerpidee van de architect altijd het uitgangspunt is. "Door jarenlange samenwerking met architecten - zowel nationaal als internationaal - en de aanwezige kennis van toepassingen, kunnen gedegen adviezen en oplossingen worden aangedragen. Dat kan gaan om de technische uitvoering, maar ook om ideeën voor bepaalde houtsoorten of de wijze van afwerking."

De Nationale Business Succes Award nomineert sinds 2011 jaarlijks de beste bedrijven van Nederland in specifieke branches op basis van strenge selectiecriteria. Elk jaar worden Succes Awards toegekend aan genomineerde ondernemingen, die volgens de onafhankelijke vakjury excellente resultaten hebben bereikt en daarmee een lichtend voorbeeld zijn van succesvol ondernemen.

www.derako.com

Deel op Social Media


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >