Nieuws


28-09-2015 9:00

Tapijtbedrijf Desso heeft een belangrijke mijlpaal behaald. Het bedrijf, dat ernaar streeft om toe te werken naar een circulaire economie, heeft als eerste tapijtfabrikant ter wereld het Cradle to Cradle Gold-certificaat behaald voor een nieuwe collectie tapijttegels. De collectie voldoet volgens het bedrijf aan een groot aantal strenge criteria, zoals gedefinieerd door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute.

"Desso heeft als doel aan te tonen dat het zakelijk gezien wel degelijk mogelijk is om superieur design te leveren volgens de nieuwste trends en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op het milieu en de volksgezondheid", meldt het bedrijf. "De collectie zal vanaf oktober 2015 in alle belangrijke markten verkrijgbaar zijn."

Desso heeft volgens de woordvoerder goud behaald op alle criteria: "Alle chemische ingrediënten in het product zijn als positief gedefinieerd, het is mogelijk de materialen te hergebruiken na gebruik, de gebruikte energie is zo duurzaam als mogelijk en er worden hoogstaande principes aangehouden in sociale rechtvaardigheid en bedrijfsethiek. Deze standaard is niet eerder bereikt door tapijtfabrikanten wereldwijd."

www.desso.com

 

Deel op Social Media

 

18-09-2015 8:00

Maarten Ponjée, een docent aan een MBO-school en patroonontwerper, heeft de Marmoleum Modular ontwerpwedstrijd gewonnen die Forbo Flooring in het voorjaar uitschreef naar aanleiding van de introductie van haar nieuwe collectie Marmoleum Modular. Het speelrijke ontwerp in blauw-paars met een soort van Pacman motief wordt opgenomen in de officiële Marmoleum Modular collectie. Daarnaast krijgt Ponjée een gratis vloer. In totaal stuurden maar liefst zeventig deelnemers een vloerontwerp in.

Juryvoorzitter en ontwerper Edward van Vliet sprak van een eigenzinnig ontwerp met humor dat anderen uitnodigt om ook te spelen met de nieuwe modulaire Forbo-vloer. Daarnaast speelde augmented reality een belangrijke rol in het winnende design dat was toegesneden op de zorg. Middels de plaatjes op de vloer en met hun smartphone zouden kinderen, maar ook volwassenen makkelijker hun weg kunnen vinden in de grote ziekenhuizen die in deze tijd opgeld doen.

Ook de nummers twee tot en met vijf werden in het zonnetje gezet tijdens het event in de NLstudio’s in Amsterdam. Daarnaast sprak Forbo's senior designer Marijke Griffioen over het trendrapport dat het bedrijf onlangs presenteerde, en Edward van Vliet, tenslotte, liep aan de hand van zijn boek Creating Worlds door zijn werk van de afgelopen 25 jaar.

 www.forbo-flooring.nl

Deel op Social Media 

18-09-2015 7:21

DuPont Corian heeft eerder deze maand een vijftal nieuwe verwerkers toegevoegd aan het Corian Quality Network Industrial Partners. De uitreiking van het QN-certificaat, dat partners tot officieel erkend verwerkers maakt, kreeg een officieel tintje door de overhandiging door Ben Teunissen, Country Sales Leader Nederland van DuPont Corian.

Tijdens een sfeervolle bijeenkomst onder het genot van een glaasje bubbels werden de certificaten overhandigd aan de firma’s: BDutch uit Cuijk, Technoplanning BV uit Goor, Stooff Interior Projects uit Eibergen, Radizz uit Roden en CoproNed uit Groningen.

www.corian.nl

Deel op Social Media 

13-09-2015 22:32

Op het station in Delft wordt de aandacht getrokken naar het fraaie plafond in de stationshal met de historische plattegrond van de stad. Echter, achter het Hunter Douglas plafond bij de ondergrondse perrons schuilt een minstens zo interessant verhaal. De rode draad in het ontwerp van Benthem Crouwel Architects uit Amsterdam is het creëren van een overzichtelijk en goed verlicht station waar reizigers zich prettig voelen.Het plafond speelt hierin een belangrijke rol. Het plafond omvat verschillende onderdelen met elk een eigen set aan eisen en oplossingen. Boven het perron hangt een plafond met taps toe lopende baffles, die bestaan uit geëxtrudeerd aluminium. Deze zijn bestand tegen de voorbijrazende treinen. Om precies te zijn: een kracht vergelijkbaar met acht treinen per uur met een snelheid van 140 kilometer per uur. Met het lawaai van de treinen en honderden reizigers die het station dagelijks passeren, is ook een optimale geluidsdemping essentieel. Door onder andere de aluminium baffles te combineren met een gezette, geperforeerde baffle boven het plafond, wordt een nagalmtijd van minder dan één seconde gerealiseerd. "Dit is slechts een klein stukje van de complexe puzzel", erkent Daniël Jongtien, architect bij Benthem Crouwel Architects. "Samen met Hunter Douglas hebben we de baffles daarnaast zo ontworpen, dat die als het ware mee buigen met de reiziger. De verticale baffles gaan geleidelijk over in horizontale baffles, zodat reizigers op een natuurlijke manier richting de trap worden geleid."

Het ondergronds station in Delft moet voor reizigers een prettige omgeving zijn. Doorgaans worden deze donkere perrons namelijk geassocieerd met een gevoel onveiligheid. Benthem Crouwel Architects heeft Hunter Douglas in de arm genomen om een plafond op maat te produceren dat hier aan voldoet. De ruimte is van oorsprong acht meter hoog en overstijgt daarmee volgens de architect de menselijke maat. Dit is opgelost met verticale baffles die vier meter boven het plafond hangen. ‘In de productie moesten we een balans vinden tussen esthetiek en uitvoerbaarheid,’ aldus Stefano Letterini, ingenieur bij Hunter Douglas.

"De baffles zijn 600 millimeter lang en lopen taps toe met een breedte van 80 millimeter aan de bovenkant en 60 millimeter aan de onderkant. Deze vorm kan alleen gerealiseerd worden door het aluminium te extruderen. Echter, perforatie voor geluidsdemping is met deze methode niet mogelijk. Tussen de verticale baffles hangen daarom aparte geperforeerde, gezette baffles. Deze zorgen, in combinatie met de geluidsabsorberende Heraklith platen, voor een nagalmtijd van minder dan één seconde.’ Dit is een halvering van een nagalmtijd bij andere stations.

Om de reiziger in het ondergrondse station een veilig gevoel mee te geven, is de aanwezigheid van licht belangrijk. Daarom is kunstmatige verlichting tussen de baffles geïnstalleerd. De baffles hebben een uitzonderlijk hoge glansgraad (110 glanseenheden) om dit licht te reflecteren. Ter vergelijking: een standaardplafond kent 60 glanseenheden. Daarnaast dringt daglicht via een glazen tussenvloer (mezzanine) in de stationshal door naar het
ondergronds perron. Daar bereikt het daglicht de vloer en wordt vervolgens weerkaatst richting het plafond.

"Alle onderdelen van het plafond hebben een bijzondere coating", vertelt Letterini. "Hierdoor wordt het daglicht weer verspreid door de ruimte. De eerste laag van 60 μ dik is een speciale coating vergelijkbaar met een chromen afwerking, wat een spiegeleffect geeft. Om dit effect wat te dempen, is een tweede transparante laag (ook 60 μ) aangebracht. Bijzonder is dat de coating ook voor buitentoepassingen geschikt is. Immers: treinen kunnen van buiten regenwater meevoeren naar het perron. De plafondonderdelen moeten dus bestand zijn
tegen deze invloeden."

Treinreizigers worden door het station als het ware op weg geholpen. Ook de baffles hebben hierin een rol. ‘Het plafond buigt zogezegd mee met de reiziger,’ aldus architect Daniël Jongtien. "Richting de trap zie je dat de verticale baffles geleidelijk horizontaal worden. Deze delen zijn door Hunter Douglas met de hand in elkaar gelast en geschuurd."

Tot slot was er sprake van een logistieke uitdaging. Het noordelijk deel van het perron loopt in een bocht van 342 meter lang. Het plafond loopt in deze bocht mee. Hunter Douglas heeft dit gedeelte als het ware opgedeeld in partjes, waar de verschillende passtukken in geplaatst moeten worden. Het vereiste een strakke planning om elk onderdeel op het juiste moment op de bouwplaats te krijgen. Daar moeten de op maat gemaakte onderdelen op de exacte locatie worden geïnstalleerd. ‘De bouwtekeningen van Hunter Douglas waren glashelder: we wisten waar we ieder onderdeel moesten plaatsen,’ aldus Joeri Elfring, installatie manager bij MB Afbouwmontage uit Zaltbommel. "De panelen waren dan ook genummerd volgens deze bouwtekening. Hierdoor verliep de installatie soepel."

Het is enkele jaren later sinds het eerste ontwerp. "Het is precies zoals we voor ogen hadden", concludeert architect Jongtien. "Het ziet er strak uit en de glans is goed. Maatvoering en kwaliteit van uitvoering is cruciaal in dit soort projecten. Hunter Douglas heeft hier hoogwaardig werk geleverd. Wat er nu hangt, ondersteunt dus ons oorspronkelijke idee."

Het ondergrondse station in Delft is sinds februari in gebruik.

- Afmeting plafond (bij platform): 350 meter lang, 12 meter breed: ongeveer 4.200 vierkante meter
- Tachtig bouwtekeningen in oriëntatiefase
- Tweehonderd bouwtekeningen in ontwerp- en uitvoeringsfase
- Vijftig verschillende elementen ontworpen en geproduceerd
- 3.150 meters aan verticale baffles met 750 profielen
- 460 meter aan horizontale baffles, 131 profielen
- 646 meter baffles bij de wings
- 110 handgemaakte 3D baffles
- 80.000 kilogram aluminium

www.hunterdouglas.nl


Deel op Social Media

08-09-2015 11:47

De herfst staat voor de deur. Een tijd waarin we steeds meer tijd binnenshuis doorbrengen. Dan is het essentieel dat het binnenklimaat prettig engezond is. Drie of vier keer per dag vijf à tien minuten effectief luchten helpt ongezonde warme, vochtige lucht uit huis te verdrijven. Onderzoek toont echter aan dat we nog steeds vergeten om dagelijks onze ramen te openen. Vooraf programmeerbare ramen kunnen volgens aanbieder Velux helpen om voldoende frisse lucht binnen te krijgen, zonder er de hele dag bij stil te hoeven staan.

Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van alle Europeanen in de winter de lucht in hun huis niet dagelijks ververst. En dat terwijl onze gezondheid wordt beïnvloed door de hoeveelheid frisse lucht die we in onze huizen binnenlaten. ”Warme, muffe lucht kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en zorgen voor minder energie. Aangezien we gemiddeld 80 tot 90 procent% van onze tijd binnenshuis doorbrengen zou een gezonder binnenklimaat een hogere prioriteit moeten krijgen als onderdeel van een gezonde levensstijl dan het op dit moment heeft. Er kan al veel worden bereikt door trek te creëren, waarmee de muffe lucht in huis snel en adequaat wordt vervangen", aldus Michel Sombroek algemeen directeur van Velux Nederland.

Het is een bekend feit dat frisse lucht belangrijk is voor onze algemene gezondheid. "Maar onderzoek toont aan dat we nog steeds vergeten om dagelijks onze ramen te openen. Ons binnenklimaat wordt echter bepaald door alles wat we thuis doen. Wanneer we gezellig een kaarsje aansteken, ’s avonds eten koken, onze was te drogen hangen, de radiator aanzetten of andere routineacties doen, neemt de noodzaak toe om ongezonde deeltjes en vocht te laten verdwijnen."

"Regelmatig luchten zou daarom een natuurlijke activiteit moeten zijn die we dagelijks meerdere keren herhalen. Het advies is om kort en krachtig te luchten door drie of vier keer per dag even vijf à tien minuten ramen open te zetten. Voor sommige mensen moeilijk om in hun dagelijkse routines mee te nemen. Velux Integra-producten kunnen hierbij helpen en werk uit handen nemen."

"Door deze dakramen te plaatsen hoeft u niet te onthouden dat u moet luchten. Het geïntegreerde programmeerbare besturingssysteem doet dit automatisch voor u. De dakramen gaan automatisch open en dicht en creëren daardoor trek in het hele huis, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat,” aldus Michel Sombroek.

www.velux.nl

Deel op Social Media 

04-09-2015 17:32

Ultima+, een lijn cradle-to-cradle gecertificeerde plafondtegels, is onlangs uitgebreid met een aantal nieuwe afmetingen: Planks. Door de introductie van deze lange, smalle plafondtegels zijn er meer designopties mogelijk met de Ultima+ lijn.De Planks plafondtegels zijn bijzonder dankzij de heldere kleur en het formaat.

Bijzonder aan deze lijn zijn de heldere kleur en de randafwerking. De randen van de blauwwitte tegels zijn versterkt en volledig gecoat. "Hierdoor hebben de plafondtegels en Planks een strakkere pasvorm, verbeterd aanzicht en langere levensduur", aldus Armstrong.

De plafondtegels bestaan tot 64 procent uit gerecycled materiaal en zijn volgens Armstrong 100 procent recyclebaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.armstrong-plafonds.be

www.armstrong.nl/plafonds

 

Deel op Social Media

 

01-09-2015 7:21

Forbo Flooring heeft het droogproces van haar vloeren slim aangepast en verwacht hiermee nog dit jaar een energiebesparing te halen van circa 600.000 KWh. Dit betekent zo’n 60 procent energiereductie per droogkamer.

De oplossing was simpel; de ventilatoren draaien niet meer gedurende het hele proces op vol vermogen. Omdat het bedrijf bang was dat het een en ander mogelijk invloed zou kunnen hebben op de kwaliteit van de vloeren, zijn er testen gedaan in twee droogkamers en dit met goed resultaat.

Forbo maakte eerder al bekend dat het vorig jaar dankzij verschillende energiebesparingsprojecten 11 procent minder gas heeft gebruikt en 3,6 procent minder elektriciteit.

www.forbo-flooring.nl

Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >