Nieuws


30-08-2016 11:07

Forbo Floorings ecologische voetafdruk is de afgelopen 5 jaar gedaald met 23,1 procent. Dat valt te lezen in het jaarlijkse duurzaamheidsrapport dat de vloerproducent onlangs heeft gepubliceerd.

Daarnaast ging de CO2-emissie met 37,7 procent omlaag in dezelfde periode. Forbo gaat de komende jaren door met het verlagen van haar ecologische voetafdruk en CO2-emissie. De vloerfabrikant wil zich daarnaast middels haar ‘Committed tot the Health of One’- programma ook meer gaan richten op de gezondheid van de gebruiker van haar vloeren en met haar producten een bijdrage leveren aan een gezonde binnenomgeving met een goede akoestiek, verse lucht en voldoende daglicht.

http://www.forbo.com/flooring/nl-nl/downloads/milieu/po9nyc

Deel op Social Media26-08-2016 8:30

Kunstenaar/innovator Daan Roosegaarde komt met weer een nieuw opmerkelijk project. Op luchthaven Schiphol realiseerde hij het permanente kunstwerk ‘Beyond’. Vanaf 27 augustus is het permanent (en gratis) te zien in vertrekhal 3.

Roosegaarde benutte een lege muur om een op de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw geïnspireerd ‘wolkenlandschap’ te creëren. “Hoewel Beyond slechts 10 centimeter dik is, geeft de wolkenmuur de indruk van vele kilometers ruimte”, aldus een woordvoerder namens  Studio Roosegaarde.

Dit is te danken aan een ‘unieke printtechnologie’, waarbij het gebruik van lenzen ervoor zorgt dat er effecten van perspectief en beweging ontstaan wanneer het kunstwerk vanuit verschillende hoeken wordt bekeken.  “Hiermee wordt een ‘augmented reality’-ruimte gecreëerd”, aldus de woordvoerder. “Het 3D-effect wordt nog versterkt bij de gelige witte lampen die in de muur geïntegreerd zijn. Deze creëren een ruimte die tegelijkertijd tastbaar en poëtisch is.”

De wolkenmuur Beyond is meer dan 100 meter lang. Daan Roosegaarde: “Midden in de drukte van Schiphol is Beyond een plek van verwondering en identiteit. Kijkend naar de typische Nederlandse wolkenlucht gaan mensen dromen en op zoek naar verhalen in zichzelf.”

www.studioroosegaarde.net

Deel op Social Media23-08-2016 8:30

Op de website van vloerenfabrikant Forbo zijn verschillende zogenoemde 'whitepapers te vinden (over kantoren, retail, onderwijs, et cetera). Onlangs publiceerde het bedrijf een whitepaper over tapijt. In het pdf-document wordt uit de doeken gedaan wat zoal de voordelen van deze veelverkochte vloervariant zijn.

"Met deze whitepaper wil Forbo Flooring u inzicht geven in de argumenten waarom u voor textiele vloerbedekking zou kunnen kiezen. Daarnaast gaan we in op een paar hardnekkige vooroordelen over dit type vloer", aldus de samenstellers.

In het whitepaper zijn dus verschillende argumenten voor het gebruik van tapijt in projectruimtes te vinden. Zo zou het gebruik van tapijt de identiteit van een organisatie versterken en bijdragen aan de juiste sfeer in een ruimte. Ook absorbeert een zachte vloerbedekking volgens Forbo meer geluid dan een harde vloervariant. Voorts verbetert tapijt volgens het whitepaper zowel de fysiologische als de psychologische perceptie van thermisch comfort. Tenslotte zorgt het gebruik van tapijt in een ruimte er volgens Forbo voor dat mensen minder stofdeeltjes inademen en geeft tapijt 'alleen de eerste weken een zeer kleine en niet-schadelijke hoeveelheid VOC’s af'.

Op basis van deze en andere argumenten beveelt Forbo in het whitepaper het gebruik bvan tapijt aan. Belangstellende klanten kunnen meteen de verantwoordelijke accountmanagers bellen. Want hun contactgegevens staan natuurlijk ook in de brochure vermeldt.

Het whitepaper is hier te downloaden.

www.forbo.com

Deel op Social Media  

22-08-2016 14:00

Nieuw onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm laat zien dat het verbeteren van de geluidsomgeving in een open kantooromgeving zorgt voor 30 procent minder afleiding en stress. Uit ander internationaal onderzoek bleek al dat kantoormedewerkers elke dag 86 minuten verliezen door afleiding. Er valt met maatregelen ten aanzien van geluid en akoestiek dus veel winst te behalen als het gaat om comfort en productiviteit op de werkvloer. 

Het onderzoek is uitgevoerd op twee verdiepingen van het stadskantoor van de gemeente Sundbyberg net buiten Stockholm. 151 medewerkers namen deel aan het onderzoek, dat gebaseerd is op een zogeheten ‘cross-over design’. Op beide verdiepingen werden twee verschillende geluidsomgevingen gecreëerd door gebruik te maken van (geluids)absorberende of juist harde plafonds en wanden. Tijdens het onderzoek zijn de omstandigheden in het weekend – dus zonder dat medewerkers dat wisten – op de twee verdiepingen meerdere keren verwisseld. Dat zorgde ervoor dat de medewerkers op beide verdiepingen tegelijkertijd aan het werk waren in twee compleet verschillende akoestische omgevingen, afwisselend goed en slecht.

Door deze onderzoeksopzet kon voor het eerst een situatie gecreëerd worden waarbij twee controlegroepen in een zogeheten authentieke omgeving werken in plaats van in een lab-situatie. Zo wisten de onderzoekers zeker dat hun onderzoek uniek en betrouwbaar is.

De belangrijkste bevindingen als het gaat om het effect van betere akoestiek:

* 30% minder verstoringen in het algemeen
* 29% minder verstoringen dichtbij
* 22% minder verstoringen op afstand
* 15% minder cognitieve stress

Ander internationaal onderzoek laat zien dat kantoormedewerkers elke dag 86 minuten verliezen door dit soort verstoringen. Maatregelen op het gebied van geluid en akoestiek kunnen dat verlies dus verminderen. Dr. Aram Seddigh van Stress Research Institute leidde het onderzoek: “Het onderzoek toont aan dat het belangrijk is om te focussen op de geluidsomgeving in open werkomgevingen, zodat medewerkers zich goed voelen en effectiever kunnen werken.”

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt  door Saint-Gobain Ecophon. Wat het onderzoek uniek maakt is dat het plaatsvond onder 'real life'-omstandigheden, dus in een praktijksituatie. “Het onderzoek laat zien dat een hoogwaardig absorberend plafond in combinatie met een relatief klein aantal wandabsorbers zowel personeelskosten als stress bij medewerkers vermindert”, zegt Yvette Tietema, Concept Developer bij Saint-Gobain Ecophon.

Het wetenschappelijke onderzoek is gepubliceerd in ‘the Journal of Environmental Psychology’.

www.ecophon.nl

Deel op Social Media03-08-2016 11:36
Het projectinterieur is voortdurend aan verandering onderhevig. Interieurkenners Françoise Bronner en Kitty de Groot doen speciaal voor Inside Information tweemaandelijks verslag van recente ontwikkelingen op dit gebied. In het juninummer lieten zij hun licht schijnen over de toepassing van groen in het kantoor.

Ze gingen onder andere op bezoek bij het nieuwe Apple-hoofdkantoor, een open glazen cirkel, die wordt omringd door ruim 3.700 bomen. Bij het hoofdkantoor van Google eenzelfde beeld: bomen, planten, wandel- en fietspaden, die deel uitmaken van het interieur en het park rondom. Ze krijgen informatie over onder andere de 'savannehypothese'. Omgevingspsycholoog Agnes van den Berg: "Hoewel het vooral kortstondige blootstelling aan de natuur betreft, is er in meerdere onderzoeken aangetoond dat natuur stress vermindert en ons concentratievermogen verhoogt. Daarnaast zou het de creativiteit bij kenniswerkers vergroten."
Sjerp de Vries van Wageningen Universiteit & Research: "Het maatschappelijke draagvlak voor groen in de kantooromgeving groeit. Zeker de laatste jaren is er veel aandacht voor een beter binnenklimaat."
En dat leidt tot opvallende vindingen, zoals groene wanden, die zijn uitgerust met sensors, die laten zien hoe schoon de lucht is en die de ventilator laten draaien als de concentratie vluchtige stoffen te hoog wordt. Ook worden platen met succes ingezet om de 'hittestress' te verminderen. 

Het zijn maar enkele van de vele projecten en groene innovaties, die Kitty de Groot en Françoise Bronner belichten in dit artikel. De auteurs zijn tevens schrijvers van het boek #Nieuwe werkvormen.
 


 
  • Meer weten? U kunt het complete artikel van zes pagina's als losse pdf bestellen. De kosten bedragen € 7,50 >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
  • Ook kunt u het volledige nummer (met de special over 'Directie en management') aanvragen. (€ 20) >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
  • Of neem een jaarabonnement: klik hier
     
 
 
02-08-2016 9:20

De AGC Group, de grootste glasfabrikant ter wereld, en Kinestral Technologies, een leidinggevende ontwikkelaar van actief glas in de VS, hebben een strategisch partnership gesloten voor de productie van actief glas dat snel van licht naar donker kan overgaan. Dit glas is bedoeld voor de bouw- en de transportindustie (treinen).

In zijn volledig donkere modus blokkeert actief glas het zonlicht en de bijhorende warmte en schittering volledig en waarborgt tegelijk volledige privacy. In de lichte modus wordt het daglicht doorgelaten en heeft men een normaal, helder zicht. Er wordt enkel elektriciteit verbruikt tijdens de  omschakeling.

Voor Jean-François Heris, General Manager van de Building Division van AGC, opent dit glas verbluffende nieuwe vooruitzichten: “Door de trend van bijna-nulenergiegebouwen verminderen de glasoppervlaktes en komen dikke ondoorzichtige wanden in de plaats. Ofwel wordt het glas verborgen achter verduisteringsystemen. AGC wil deze beperkingen de wereld uit, met een revolutionair aanbod van energie-efficiënte glasoplossingen dat mensen comfort en verbondenheid met hun omgeving biedt."

Voor AGC is de keuze voor Kinestral Technologies als partner gebaseerd op de onovertroffen technologische voordelen van de oplossing: het glas heeft een uitstekende optische kwaliteit en een neutrale kleur en schakelt snel en eenvormig om, met alle mogelijke tussenstappen van licht naar donker. Al deze eigenschappen, in combinatie met intelligente controlesystemen, dragen bij tot een unieke gebruikerservaring: licht en warmte komen de woon- of werkruimte binnen en kunnen vlot aangepast worden aan de behoeften of de stemming van de bewoners.

Niet alleen combineert het partnerschap de knowhow van beide bedrijven, het is ook financieel, industrieel en commercieel interessant. Zo verwerft AGC een financiële participatie, terwijl de twee partners zullen samenwerken voor de bouw van een grootschalige productievestiging en hun marketingnetwerken zullen koppelen. Op deze manier zullen ze volop hun geografische complementariteit kunnen benutten.

Voor Kinestral Technologies zal dit strategisch partnerschap de invoering van zijn technologie in de bouwindustrie versnellen, met meer comfort, energie-efficiëntie en een betere milieuprestatie als doel. "AGC's wereldwijd bereik en zijn expertise op het vlak van geavanceerde glasoplossingen zullen een doorslaggevende bijdrage zijn tot deze ontplooiing”, stelt dr. S.B. Cha, CEO van Kinestral Technologies.

AGC De AGC Groep
Met hoofdkantoor Asahi Glass Co., Ltd. in Tokio, is wereldleider in vlakglas, autoglas en displayglas, chemicaliën en andere hoogtechnologische materialen en componenten. De AGC Groep steunt op meer dan een eeuw technische innovatie en bouwde deskundigheid op in glas, fluorchemie en keramiektechnologieën. De Groep heeft wereldwijd ongeveer 50.000 medewerkers en boekt een jaarlijkse omzet van ongeveer 12 miljard dollar met bedrijfsactiviteiten in een dertigtal landen.
www.agc-group.com/

Kinestral Technologies
Het dynamisch glas van Kinestral staat voor snel reagerende, kostenefficiënte, dynamische lichtcontrole en maakt zo een einde aan de tekortkomingen van vroegere dynamische glastechnologieën. De producten van Kinestral bieden zeer hoge helderheidsniveaus en zijn bijna volledig ondoorschijnend in de donkere modus. Kinestral Technologies werd opgericht in 2010 om de huidige beperkingen van dynamisch glas op te lossen voor een meer duurzame en comfortabele verbonden wereld. Het bedrijf ontwierp nieuwe chemische materialen en componentenstructuren voor een optische prestatie en omschakelsnelheid die een doorbraak betekenen. Kinestral steunt op beproefde processen van coatings die gewoonlijk voor displays worden gebruikt, voor een snelle en efficiënte productie. Dit leidt tot lagere kosten ten opzichte van het traditioneel glas en de verduisteringsystemen. Met kantoren en fabrieken in Californië, is Kinestral geruggensteund door leidinggevende risicokapitaalbedrijven en internationale groepen.
www.kinestral.com

AGC in Nederland
AGC Nederland Holding BV, gevestigd in Tiel, is het hoofdkantoor van de AGC -activiteiten in Nederland. Deze bestaan uit twee productievestigingen (AGC Heerlen en AGC Oosterwolde) en een netwerk van zestien distributievestigingen die actief zijn in glas, verf en non-paint producten. Deze servicecenters zijn gevestigd in, Almelo, Apeldoorn, Arnhem, Beverwijk, Den Helder, Doetinchem, Enschede, Goor, Haarlem, Hoogeveen, Nijmegen, Roosendaal, Tilburg, Utrecht, Zwaag en Zwolle.
www.agcnederland.nl


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >