Nieuws


29-01-2016 15:45

Dura Vermeer start met de bouw van het nieuwe Genmab Research and Development center. De nieuwe onderzoeksfaciliteit van 11.250 vierkante meter op het Utrecht Science Park, bestaat uit kantoren, laboratoria en faciliterende ruimtes zoals een science café, plaza en een auditorium.

De huisvesting is naar ontwerp van architectenbureau Cepezed en kenmerkt zich door een transparant atrium waarin cascaderend vrijhangende schotels zijn opgenomen. Het is de uitdrukkelijke wens van Genmab om ruimten te creëren waar (inter)nationale wetenschappers elkaar kunnen ontmoeten.

Het Genmab Research and Development Center wordt één van de eerste BREEAM Excellent laboratoria van Nederland. Genmab is een belangrijke wereldspeler op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen en is al meer dan 15 jaar een belangrijk onderdeel van het sterke cluster van kankeronderzoek op het Utrecht Science Park. Het nieuwe Genmab Research and Development Center komt te liggen op het Noord Cluster van het Utrecht Science Park waar onder andere ook Danone, KNAW en het Hubrecht Institute zijn gehuisvest. Het Science Park is dé locatie waar innovatieve kennis, wetenschap en het bedrijfsleven samenkomen in Utrecht. Om deze reden wordt op de begane grond van het R&D Center een science cafe geopend waar kennis uitgewisseld kan worden met andere bewoners van het Science Park.

www.cepezed.nl

Deel op Social Media 

28-01-2016 10:45
Drie van de meest invloedrijke architecten van Nederland staan binnenkort op hetzelfde podium: Building Holland 2016. 
 
Elk van hen geeft een visie over hetzelfde thema: ‘(Re)Building the Future’. 
 
Ben van Berkel bijt het spits af van het drietal architecten en start op dinsdag 22 maart. Van Berkel heeft vele internationale onderscheidingen op zijn naam staan en is met recht te bestempelen als een geroemd architect. Een aansprekend recent ontwerp van zijn hand is het station Arnhem. 
Erasmusbrug (Ben van Berkel).
 
Circulariteit van bouwen vormt een belangrijk onderwerp tijdens de keynote van Thomas Rau op 23 maart. De circulaire herhuisvesting Alliander in Duiven is een toonaangevend en aansprekend resultaat uit het brein van Rau. 
 
Internationale inspiratiebron Rem Koolhaas sluit donderdag 24 maart af. Hij weet al tientallen jaren te innoveren en te verbazen met bouwwerken als het CCTV Gebouw in Beijing,  ‘De verticale stad’ De Rotterdam en levert in 2018 een nieuw paradepaardje op: het hotel Nhow Amsterdam RAI. 
De Rotterdam.
 
Deelnemers van Building Holland 2016 kunnen zich – naast deze drie architecten – laten inspireren door meer dan honderd sprekers, honderdtwintig partners en Concept Area’s als Duurzame Woningbouw, Gezonde Gebouwen en Duurzame Scholen. Van 22 tot en met 24 maart 2016 komen ruim tienduizend professionals uit de integrale bouw- en vastgoedbranche bijeen om samen vorm te geven aan de toekomst van de sector en het thema (Re)Building the Future.
 
 Rem Koolhaas.                                         vThomas Rau.
 
28-01-2016 10:30
Het VMRG-Keurmerk is Official Partner van de BNA. Dit zijn de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus, BNA, en de branchevereniging voor gevels en gevelelementen, VMRG, overeengekomen. Het VMRG-Keurmerk was het afgelopen jaar al co-sponsor van BNA ‘Beste Gebouw van het Jaar’ en is dit ook voor 2016. De samenwerking tussen de beide brancheverenigingen gaat dit jaar met dit partnership nog een stap verder.
 
Bij het Beste Gebouw van het Jaar staat excellentie in brede zin centraal. Hier sluit het kwaliteitskeurmerk voor gevels, het VMRG-Keurmerk, bij aan. Ook de aangesloten bedrijven van beide brancheverenigingen, namelijk architecten en gevelbouwers en -toeleveranciers werken samen, waardoor beide organisaties veel raakvlakken zien waarop ze kunnen samenwerken.
Bert Lieverse, voorzitter en directeur van de VMRG: “Samenwerking tussen ontwerpers, architecten en de gevelindustrie is onontbeerlijk en noodzakelijk. Door de snelle ontwikkeling van geveltechnologie en architectuur is intensieve samenwerking gewoon nodig om topprestaties te leveren. Gevels zijn voor gebouwen natuurlijk ook een fantastische mogelijkheid tot expressie van de creativiteit van de architect. Gebouwen ontlenen hun esthetische waarde en karakter voor een groot deel aan het uiterlijk van de gevel. Beide professies dragen hier simultaan aan bij.”  
Fred Schoorl, BNA-directeur: “De architectenbranche is ingrijpend en blijvend veranderd: andere opdrachtgevers, nieuwe behoeftes bij gebruikers en verdergaande hybridisering van bureaus. Daarbij past de ambitie om samen met andere partijen te kijken waar de bundeling van krachten meerwaarde oplevert. VMRG is die onafhankelijke partij die state of the art technologische kennis heeft over gevels en materialen. We kijken uit naar een succesvolle samenwerking.” 
 
25-01-2016 8:30

Donderdag 21 januari heeft Zuidkoop de eerste editie van de wedstrijd Interieurbeplanting van het Jaar 2016 gewonnen met het project Bibliotheek Schiedam.  Wethouder John Nederstigt van gemeente Haarlemmermeer reikte de prijs uit aan Dennis Zuijdgeest, tijdens de feestelijke afsluiting van het congres Buildin’green.

“Sterk is de analyse en doorvertaling van de behoefte van de Schiedammers aan een park als ontmoetingsplek en het behoud van erfgoed. Deze ‘parkbieb’ is een prachtig voorbeeld van hoe de samenwerking tussen een binnenhuisarchitect, een groenondernemer en lokale partijen en deskundigen kan leiden tot een inspirerende groene ontmoetingsplek voor de – in dit geval Schiedamse – gemeenschap. Een bieb met een wow-factor, waar andere bibliotheken jaloers op kunnen zijn”, stelt de jury als eindoordeel.

De Bibliotheek Schiedam is gevestigd in de Korenbeurs. Met deze bijzondere invulling en het verrassende groen in het hoge atrium heeft het monumentale classicistische pand sinds mei 2015 een aantrekkelijke herbestemming gekregen.

Het project van Zuidkoop concurreerde met drie andere genomineerden: Ziekenhuis Isala in Zwolle (Van der Tol bv), Koninklijke Auping in Deventer, (Rent a Plant Almelo BV), enRestaurant Fortuyn in Haarlem (Ambius). Deze inzendingen zijn alle uitstekende voorbeelden van de brede en gevarieerde toepassingen van binnengroen in verschillende sectoren en de positieve uitwerking ervan op gebruikers van de groene binnenruimte.

Branchevereniging VHG behartigt de belangen van de ondernemers in het groen. Bij VHG zijn in totaal 1.100 bedrijven aangesloten. Zij zijn actief in de aanleg, renovatie en het onderhoud van particuliere en bedrijfstuinen, openbaar groen, dak- en gevelbegroeiing, interieurbeplanting en als boomspecialist. VHG wil namens de branche de gesprekspartner zijn die maatschappelijke en economische meerwaarde van groen onder de aandacht brengt bij politiek, institutionele partijen en burgers.

www.vhg.org

Deel op Social Media 

20-01-2016 8:30

Momenteel zijn een kwart van de middelgrote architectenbureaus bouwmeester of ‘lead architect’ bij Design & Build projecten. Deze bureaus, met 10 tot 25 fte’s, verwachten dat ze in de toekomst deze rol vaker gaan aannemen. BNA-directeur Fred Schoorl: "We zien sommige aannemers de beweging naar Design & Build maken, maar ook steeds meer architecten die meer risico nemen. Vooral bij kleinschaliger Design & Build projecten . Deze kleinschaligheid was de afgelopen jaren sowieso een trend in de markt."

Een kwart van de bureaus noemt zich goed bekend met de rol als ‘bouwende architect’. Deze rol blijkt nog niet bij alle opdrachtgevers bekend. Hoe meer architectenbureaus deze dienst gaan aanbieden aan opdrachtgevers, hoe sneller deze geaccepteerd zal worden in de markt is de verwachting. Om de verbinding tussen ontwerpen en bouwen te optimaliseren werken ‘bouwende architecten’ regelmatiger en intensiever in ketensamenwerking met BIM dan bureaus die dat niet doen.

De belangrijkste reden voor bureaus om deze rol op zich te nemen is het creëren van meerwaarde voor de opdrachtgever. Ook het leveren van meer kwaliteit is een belangrijke reden. Hoofdargumenten die bureaus geven om de markt niet als bouwende architect te betreden zijn het gebrek aan financiële slagkracht en het ontbreken van ambitie in die richting. Ook achten bureaus de risico’s soms te groot.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een enquête onder middelgrote architectenbureaus, die BNA in samenwerking met Harm Korfker, student op de Hogeschool van Amsterdam, uitvoerde. Korfker is  eigenaar van Korfker Architecten.

www.bna.nl

Deel op Social Media 
 

11-01-2016 8:30

Binnenkort in Rotterdam Ahoy: het evenement Material Xperience. Dit jaarlijkse materiaalevenement voor de creatieve professional wordt gehouden van  27-29 januari. Meer dan 100 exposanten tonen hun nieuwste materialen.

Het thema van het evenement luidt 'The Future is Here'. Indachtig dit thema toont Material Xperience tal van nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van materiaalgerelateerde digitale technologie, zoals 3D printing, CNC-freeswerk en robotica. Ook duurzaamheid staat hoog op de agenda bij tal van exposanten. Naar verwachting zijn er in Rotterdam tal van voorbeelden van nieuwe ecologische materiaaltoepassingen te zien. Hierbij valt onder (veel)  meer te denken aan de opkomst van gerecyclde platics alsmede micro-organismen als fungi, bacteriën en algen.

De beurs is opgedeeld in de segmenten Floors, Roofs & Facades, Walls & Ceilings en Indoor & Outdoor. En dan is er nog de categorie 'New Kids on the Block', een nieuw initiatief dat kleine nieuwe initiatieven de kans biedt om in contact te komen met architecten en designers. Tenslotte is er een interessant lezingenprogramma met internationale experts, visionairs en innovators die focussen op innovatie en inspiratie.

http://materialxperience.com

Deel op Social Media 

06-01-2016 15:45

De BNA Beste Gebouw van het Jaar editie 2016 gaat eind januari van start met Hanneke Groenteman als voorzitter. Zij volgt Wim Pijbes op, die in 2015 de juryvoorzitter was. De branchevereniging van architectenbureaus (de BNA) maakt dit vandaag bekend. In 2015 was Rotterdam Centraal het beste gebouw van Nederland volgens de jury. De Publieksprijs ging dat jaar naar High Tech Systems Park Hengelo. Groenteman is journalist, schrijfster en heeft 7 jaar lang het VPRO-kunstprogramma ‘De Plantage’ gepresenteerd. In 1998 presenteerde ze ook het programma ‘Zomergasten’. Op de radio presenteerde ze in de jaren negentig tot aan 2003 het programma ‘Ophef & Vertier’. Recentelijk speelde ze zelf de hoofdrol in de laatste aflevering in haar eigen tv-programma ‘Sterren op het Doek’ van Omroep Max. Groenteman: “Vanaf jongs af aan heb ik affiniteit met kunst en cultuur. Ook de architectuur heeft daarin een plek. Ik vind deze prijs een goed voorbeeld van het besef dat architectuur meer is dan alleen een mooi gebouw, maar echt iets doet voor de omgeving en zijn gebruikers. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”

De BNA Beste Gebouw van het Jaar jury wordt ook in 2016 gevormd door een zeskoppige jury. Zij beoordelen de gebouwen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde (‘placemaking’), Leefbaarheid & Sociale Cohesie (‘livability’), Stimulerende Omgevingen (‘stimulating environments’), Particuliere Woonbeleving (‘personal environments’). De jury bestaat, naast de voorzitter, uit drie architecten en twee opdrachtgevers. Ook wordt de Publieksprijs dit jaar weer uitgereikt.

De voorbereidingen voor de elfde editie van dé architectuurprijs van Nederland zijn inmiddels in volle gang. De prijs wordt uitgereikt op 19 mei 2016. De wedstrijd start op 26 januari aanstaande.

www.bna.nl

 

Deel op Social Media    

05-01-2016 8:30

Thomas Rau, oprichter van Turntoo en RAU Architects, staat op de shortlist voor The Circulars Award 2016 in de categorie 'Fortune Award for Circular Economy Leadership'.  The Circulars is een vooraanstaande prijs voor vernieuwers in de circulaire economie, die in januari 2016 uitgereikt zal worden tijdens het World Economic Forum in Davos.

Andere finalisten in de categorie Leadership zijn onder andere: Else Bos, CEO van PGGM en Feike Sijbesma, CEO van DSM. De prijs beloont persoonlijkheden, die op een inspirerende manier leiderschap tonen in de transitie naar een circulaire economie.

De motivatie van de jury: "Thomas Rau is oprichter van Turntoo en RAU Architects, twee van de eerste bedrijven in Nederland, die zich richten op de circulaire economie. Hij creëerde een aantal van de originele voorbeelden voor circulaire business modellen en concepten zoals het Licht als Service (Pay per Lux) concept, dat hij samen met Philips in 2010 ontwikkelde, een model om wasmachines op performance basis te verhuren in samenwerking met Bosch en Eigenhaard (2012), het eerste circulaire gebouw als grondstoffendepot voor de gemeente Brummen in 2013 en het eerste circulaire en energie-positieve gebouw voor Netwerkbedrijf Liander in 2015. Kort geleden lanceerde Turntoo een initiatief voor de Universele Verklaring van de rechten van de Materialen als een bijdrage om circulaire principes op een globaal niveau te verankeren."

https://thecirculars.org/finalists

Deel op Social Media 

04-01-2016 8:30

De New Material Award daagt kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. Op 14 januari vindt een lanceringsbijeenkomst voor de editie van 2016 plaats. 

De New Material Award is op zoek naar recente ontwerpen of ideeën waarbij de ontwikkeling en toepassing van nieuw materiaal centraal staan en waarbij functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan. De prijs kent twee onderscheidingen: de New Material Award, een geldbedrag van 15.000 euro voor een eindproduct, en de New Material Fellow, een fellowship waarbij Het Nieuwe Instituut de winnaar gedurende een periode van maximaal 6 maanden ondersteunt om zijn of haar idee verder uit te werken en onderzoek te doen.

De deadline voor inzendingen is 25 april 2016.

www.newmaterialaward.nl.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >