Column Gebakken Licht

Toen ik 25 jaar geleden als psychiatrisch verpleegkundige in aanraking kwam met lichttherapie, werd mijn belangstelling gewekt voor licht als een effectieve en veilige behandeling zonder bijwerkingen. In die dagen werd er op dat gebied wetenschappelijk onderzoek verricht aan de Rijksuniversiteit Groningen en enkele gerenommeerde universiteiten en onderzoeksinstituten in Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Desondanks werd ik als ‘lichttherapeut’ al snel weggezet als kwakzalver, charlatan en oplichter, dit laatste in de negatieve zin van het woord. De jaren erna werd de wetenschappelijke consensus over lichttherapie steeds krachtiger en daarmee verdwenen de pessimistische geluiden waarmee ik aanvankelijk werd toegeroepen.

 

Tot mijn eigen verbazing ben ik nu één van diegenen die anderen als kwakzalver bestempelen. Ik doel hiermee op lieden van een Fins bedrijf, die een zogenaamde ‘hersenen-stimulerende headset’ verkopen. Hierbij worden twee oordopjes met LED gebruikt (kosten: 189 euro), die in de oren worden gestopt en die voor tal van kwalen en ziekten uitkomst bieden. De headset ‘geeft op een effectieve manier energie, verbetert de cognitieve prestaties en vermindert angstige bezorgdheden en stemmingswisselingen bij met name seizoensgebonden depressies zoals winterdepressie en winterblues’. Als ‘wetenschappelijk bewijs’ worden twee niet relevante onderzoeken genoemd, die onder meer aangeven dat licht in de oren een verandering laat zien op een fMRI-scan. Als je vingers in de oren steekt, dan zie je overigens dezelfde soort beelden.

 

Navraag bij verschillende deskundigen leverde geen enkele klinische studie of publicatie op die de effectiviteit van deze lichtgevende oordopjes aantonen. Ook op Science Direct of Pubmed is helemaal niets te vinden. Lieve mensen, dit is een kwalijk voorbeeld van ‘gebakken licht’ waarmee zieke, vaak hopeloze mensen geld uit de zakken wordt geklopt. Tevens stralen deze praktijken negatief af op alles wat we op het gebied van licht en LED hebben bereikt. Laten we ons sterk maken om dit soort flauwekul uit te bannen en om fabrikanten te dwingen om harde claims met echt wetenschappelijk bewijs te ondersteunen, voordat men op de markt komt. Dit is niet moraliserend, maar slechts gezond verstand. Meer weten? Bezoek de website van de Stichting Tegen Kwakzalverij, zij maken er gehakt van. Gebakken met een uitje, knoflook, Griekse kruiden en een pitabroodje smaakt dit heel wat beter dan het ‘gebakken licht’ uit Finland.